måndag 20 oktober 2014

Korta nyheter om elbilar

Jag nämnde tidigare att jag lite oortodoxt har funnit glädje i att läsa DN Motor, då om snöröjning på Arlanda med hjälp av biogasfordon. Det var faktiskt inte den enda ljusglimten i den delen av DN den 4/10, där nämndes nämligen också två framsteg rörande eldrivna fordon!

"Grenoble testar pool för elfordon" var rubriken på en notis och där beskrevs att den franska staden under tre års tid ska testa en innovativ lösning där man kan boka ett av totalt 70 elfordon med hjälp av en app och via en hemsida. Fordonen, av modellerna I-road (trehjulig med plats för två personer) och Coms (fyrhjulig med plats för en person plus bagage) från Toyota, är placerade vid 27 laddstationer som ligger i anslutning till järnvägs-, spårvägs- och busstationer. För att köra i 45 minuter betalar man strax under 60 kr men det blir ännu billigare att hyra fordon om man redan har ett årskort för lånecyklar, regionaltåg eller kollektivtrafik. Jag vet inte vad övriga läsare tyckte men det är i alla fall så att jag nästan vill åka dit. Tänk om Stockholmsregionen skulle testa något sånt här!

Under rubriken "Vattenfall laddar upp till Max" rapporterade DN också om att Vattenfall och hamburgerkedjan Max gemensamt satsar på laddning av elbilar. Vattenfall ska utanför restaurangerna sätta upp snabbladdningsstationer där en elbil kan ladda på endast 20-30 minuter så att de som stannar för att äta kan ladda bilen under tiden. Bra initiativ tycker jag!


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar