söndag 2 november 2014

Fina sociala initiativ i närområdet

I veckans Mitt i Solna fanns en glädjande och inspirerande artikel om vår grannkommun Sundbyberg. I fokus stod en butiksägare, en kyrka och en mycket god idé, i flera bemärkelser. Ann Karinsdotter som driver Hemköp på Sturegatan i Sumpan tröttnade förra året på matsvinnet och att kunderna var överdrivet petiga med datummärkning och utseende på varorna. Istället för att sänka priserna bestämde hon sig för att skänka maten till Centrumkyrkan som av matvarorna kokar 100 liter soppa, brer 400 mackor och bjuder runt 200 personer på gratis sopplunch.

Pastorn Per Hellberg som intervjuas i artikeln berättar att initiativet med sopplunchen som började redan för fyra år sedan har gått från att vara en lokal tilldragelse till att locka mängder av människor. Gästerna, förutom de lokala Sundbybergsborna även många fattiga från exempelvis Rumänien, kan förutom lunchen även få kläder och en matkasse med sig hem.

För att sköta sopplunchen finns omkring 15 volontärer och Centrumkyrkan får också pengar från kommunen och organisationen Lions. Ändå finns en önskan om att kunna göra ännu mer och för ännu fler. Jag tycker att det här är ett fantastiskt initiativ och något som fler skulle kunna ta efter. I den här historien finns två problem, butiken som tvingas rea ut och slänga enorma mängder mat som fortfarande går att äta och människor som inte har råd att äta sig mätta, som får en gemensam lösning genom soppköket. Vilken bra idé som bidrar både till en bättre miljö genom att minska resursslöseriet och till ett mer humant samhälle!


Jag hoppas att vi får se fler verksamheter av det här slaget, varför inte i Solna? För en dryg månad sedan öppnade Stadsmissionen en trevlig second handbutik med café mitt inne i Solna centrum och jag går och hoppas och drömmer om att de i en framtid utvidgar sin fina verksamhet ännu mer för att kunna hjälpa de fattiga och utsatta i vår kommun.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar