tisdag 3 mars 2015

Solna ska gå med i Earth Hour!

Igår, måndagen den 2 mars, var det dags för kommunfullmäktigesammanträde i Solna. Kvällen till ära hade jag ställt en enkel fråga (se nedan) till kommunstyrelsens ordförande Pehr Granfalk (m) om Earth Hour, manifestationen som Solna stad tidigare har vägrat delta i.Jag hade förberett mig på samma respons som tidigare år, det vill säga allt ifrån synpunkter på att Solna oavsett vad MP lyfter fram för argument inte vill syssla med symbolhandlingar till att slå sig för bröstet om att vi minsann redan gör en massa annat och inte behöver delta till rentutav obstinata inlägg som att vi demonstrativt borde tända lamporna istället (enligt källor har det hänt). Men undrens tid är inte över. En enkel fråga kan faktiskt göra skillnad. Pehr Granfalk sa nämligen, tvärt emot vad i princip alla i salen lär ha väntat sig, att det här är en bra grej och att Solna nu ska gå med i Earth Hour! (För den som behöver bevis på att detta verkligen har hänt finns webbsändningen från KF här, kolla mellan 09.30-14.15 ca)

Jag tycker att det här är ett stort steg framåt för en kommun som Solna och det är en bra markering. Earth Hour är en viktig manifestation och genom att delta i den tar man ställning för en hållbar utveckling och för att ta klimathotet på allvar. Det finns meningsskiljaktigheter kring betydelsen av så kallade “symbolhandlingar” och Miljöpartiet förespråkar som alla vet ett kraftfullt agerande i miljö- och klimatfrågorna men vi erkänner samtidigt den inneboende kraften i att många människor tror på samma sak och arbetar tillsammans för förändring. Vi är ett parti med rötter i miljörörelsen och utan kampanjer, manifestationer, folkrörelser och påtryckningar hade de här globala frågorna inte kommit upp på agendan. Det är så sant som det sägs i det bevingade citatet

Never doubt that a small group of thoughtful, committed citizens can change the world; indeed, it's the only thing that ever has.

Och Earth Hour är inte bara en symbolhandling. Runt om på jorden släcker människor lamporna i sina hem och städer släcker ner på offentliga platser, men det är så mycket mer än så. Earth Hour startades inte för att det fanns ett stort behov av en timmes extra mörker om året, kampanjen startades därför att det finns ett behov av att öka medvetenheten kring frågor om hållbar utveckling. Kampanjen har sedan utvecklats över åren, framför allt genom ett allt större fokus på städers roll i miljö- och klimatarbetet genom exempelvis Earth Hour City Challenge. Och i år är det mer aktuellt än någonsin att delta i Earth Hour, både i allmänhet och för Solnas del i synnerhet. Det är i år som COP21, det 21:a klimattoppmötet inom ramen för FN:s ramkonvention om klimatförändringarna, äger rum i Paris. Mötet i Paris i november/december bedöms vara sista chansen för världens ledare att nå ett internationellt klimatavtal som kan hålla den globala temperaturhöjningen under två grader och därför är det av yttersta vikt att världens politiker känner medborgarnas stöd för att agera kraftfullt i klimatfrågan. Dessutom har WWF bestämt att temat för årets kampanj är “Earth Hour älskar städer” och 47 städer i 17 länder som jobbar föredömligt med hållbarhet lyfts fram som goda exempel. Om Solna hade varit mer intresserad av den här typen av frågor och deltagit i Earth Hour tidigare år hade vi kanske kunnat vara en av dessa städer.

Men än är det inte försent, bättre sent än aldrig. Vi i Miljöpartiet har varje år försökt påpeka att det finns alla anledningar för Solna att delta i Earth Hour och därför är det oerhört glädjande att Alliansen i Solna nu har kommit med på banan. Full fart framåt!

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar