onsdag 24 februari 2016

Tar du notan?

Solnas mest hypade område är Arenastaden, den helt nybyggda stadsdelen där bland annat nationalarenan i fotboll (tillika hemmaplan för finalen i Melodifestivalen som snart går av stapeln) Friends Arena samt landets största shoppinggalleria Mall of Scandinavia ligger. Men även om MoS onekligen andas lyx och arenan på många sätt är storslagen är det inte bara guld och gröna skogar i denna modernitetens tänkta högborg. Nej, trots att allt ska vara nytt och fräscht och andas framtid har man missat något väsentligt, nämligen att säkerställa att stadsdelen är tillgänglig för alla människor. Detta var något som vi i Miljöpartiet lyfte till debatt i kommunfullmäktige i måndags 22/2 genom en interpellation av Martin Marmgren. Martin, Bernhard Huber och jag var uppe i talarstolen och debatterade.
Det kan knappast komma som någon nyhet att det finns många människor med olika funktionsnedsättningar som har det svårare att ta sig fram i stadsmiljön, det kan exempelvis handla om att att man är rullstolsburen, använder rullator eller är har en synnedsättning. Att man ändå ska ha möjligheter att ta sig fram och röra sig så som man önskar är en självklarhet och det finns därför en mängd olika bestämmelser som reglerar hur man ska säkerställa tillgänglighet. Den svenska lagstiftningen utgår från FN:s konvention om rättigheter för personer med funktionsnedsättning, det finns regler och krav i Plan- och bygglagen, plan- och byggförordningen och Boverkets byggregler och det finns dessutom flera handböcker med tips och inspiration för hur man bygger tillgängligt. Det borde med andra ord inte vara någon rocket science att göra rätt.

Ändå har det inte blivit rätt i Arenastaden. Mitt på den centrala gatan Evenemangsgatan som leder fram till Mall of Scandinavia och Friends Arena har man t.ex. byggt trottoarer helt utan avfasade kanter vid övergångsställen och glömt att det måste finnas markeringar - ledstråk - för personer med synnedsättning. Att ta sig upp och ner på trottoaren blir svårt för den som sitter i rullstol (och det drabbar även personer som är ute och går med barnvagn) och att alls hitta övergångsstället kan ju onekligen bli en utmaning för den med synnedsättning. Att så är fallet i det som marknadsförs som en av norra Europas mest moderna stadsdelar är bedrövligt.

Men så här kan man väl ändå inte ha det, det måste väl åtgärdas? Ja, så är det förstås. Och givetvis ska sägas att i projekt av den omfattningen som Arenastaden utgör kan misstag ske, någon kan göra fel, det är förståeligt. Därför är det ju också alldeles utmärkt att man, när ett projekt är färdigt, alltid genomför en slutbesiktning där man kan kontrollera att jobbet är ordentligt gjort och uppfyller de krav som ställts på den som byggde det hela. Om man då hittar fel och brister så får detta göras om och göras rätt och då är det exploatören som byggde som får betala notan. Det fungerar dock lite som på ett engelskt bröllop - "Speak now or forever hold your peace" - så om man däremot inte konstaterar att det finns fel när besiktningen görs, ja då lär man bli så illa tvungen att bekosta kalaset att fixa problemet själv. Det är tyvärr vad som har skett för Solna stad i flera fall i Arenastaden.

I budgeten för Tekniska nämnden där jag sitter finns som tur är medel avsatta för tillgänglighetsåtgärder. Men är det rimligt att vi ska lägga de pengarna på att ta in ett företag som får göra om jobbet som ett annat företag borde ha gjort rätt från början? Vissa brister borde ha varit uppenbara men de kan ju helt enkelt aldrig ha påpekats vid besiktningen eftersom de inte blev åtgärdade direkt, utan omkostnader för staden. Jag anser att Solnas budgetmedel borde gå till tillgänglighetsanpassning av sådant som byggdes i en tid då kraven var lägre eller behoven annorlunda, inte till att bygga om något som blev klart för bara några månader sedan och där kostnaden inte ens borde ha landat på staden. Det är ändå våra skattebetalares pengar det handlar om och jag skulle önska att de inte behövde spenderas på åtgärder för att rätta till Solnas eget slarv. Men vad säger du som läser, tar du notan?

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar